Soru:
Dövizli kestiğimiz faturaları usul yönünden vergi usul kanunu açısından değerlendirirmisiniz?
Cevap:
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 215/2-a maddesinde; “Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.” hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun 280’inci maddesinde; “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur. Bu madde hükmü yabancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da caridir. Bunlardan vadesi gelmemiş senede bağlı alacak ve borçlar, bu Kanunun 281 ve 285 inci maddeleri uyarınca değerleme günü kıymetine irca edilebilir. Ancak senette faiz oranının yazılı olmadığı durumlarda değerleme gününde geçerli olan Londra Bankalar Arası Faiz Oranı (LİBOR) esas alınır.” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yapılan açıklamalara göre bedelin döviz cinsinden belirlendiği işlerde;
1- Ödemenin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihten sonra yapılması durumunda işlem tarihi ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkacak olumlu (alacaklı tarafından satıcıya) veya olumsuz kur farkları (satıcı tarafından alacaklıya) için fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
2- İşlem tarihinden sonra fakat ödeme tarihinden önce bir değerleme yapılacaksa değerleme gününde oluşan kur farkı için fatura düzenlenmesi gerekmemekte, ödeme tarihinde (işlem tarihi ile ödeme tarihi arasında) ortaya çıkacak olumlu veya olumsuz kur farkları için fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
3- Dövize endeksli veya bedelin döviz cinsinden belirlendiği (senetli veya senetsiz) vadeli satışlarda ödeme tarihinde oluşacak olumlu veya olumsuz kur farkları için fatura düzenlenmesi gerekir. Bedeli döviz cinsinden tespit edilmiş olan senetlerin vadesinden önce (firmaca mal veya hizmet alımlarındaki ödemelerinde kullanılmak için) ciro edilmesi veya kırdırılması durumunda, tahsil tarihindeki cari kur ile mal veya hizmet satış işleminin gerçekleştiği (vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu) tarihteki cari kur farkı dolayısıyla hesaplanan (olumlu veya olumsuz) fark dolayısıyla fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
4- Cari kura göre düzenlenen faturalarda Türk para biriminin kullanılması esas olmakla birlikte, faturaların Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenmesi mümkündür.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(06.04.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.