Soru:
Bir turizm işletmecisiyiz. Organizasyonlarımıza bazen sanatçılar gelmekte ve bizde onlara gider pusulası ile ödeme yapmaktayız. Yaptığımız bu işlem doğru mudur. Gelir vergisi ve KDV açısından değerlendirir misiniz?
Cevap:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre şirketlerin Vergiden muaf esnafa;
Yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası (4369 sayılı Kanunun 81/A-7 nci maddesiyle değiştirilen ibare) vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. “hükmüne yer verilmiştir.
Yine aynı kanunun 94.maddesinin 1.fıkrasında, “Kamu idare ve müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı,zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” hükmü yer almış olup; maddenin
1.bendine göre, “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemeler üzerinden 103 ve 104. maddelere göre,”
2.bendinde ise; “Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden; (4369 sayılı Kanun’un 81/C-8. maddesiyle değişen ibare tarihinden geçerli olmak üzere) (Noterlere serbest meslek faaliyetinden dolayı yapılan ödemeler hariç);
a)18.madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17,
b)Diğerlerinden %20 ,”(2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren oran) vergi tevkifatı yapılır. “ hükmü yer almaktadır.
Buna göre; sanatçıların kendi nam ve hesabına yapmaları halinde bu faaliyetlere ilişkin olarak elde ettikleri gelir, serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecek olup, gelirleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilecektir. Ayrıca şirketiniz tarafından yapılan ödemelerden 94.maddenin 2/b. bendine göre tevkifat yapılması gerekmektedir. (yüzde 20 tevkifat)
Sanatçılar ile şirket arasında bir hizmet sözleşmesi olması halinde ise; şirket tarafından yapılan ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi, ücret bordrosu düzenlenmesi ve muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, sanatçıların bu faaliyetleri nedeniyle vergi muafiyetinden faydalanması mümkün bulunmadığından şirketiniz tarafından gider pusulası düzenlenmesi mümkün değildir.
Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com
(01.02.2010)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.