SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Personelimize günlük 10 TL olmak üzere ayda 300 TL yemek parasını nakit veriyoruz. Bu paranın gelir vergisi tevkifatı yapılacak mıdır?

Personelimize günlük 10 TL olmak üzere ayda 300 TL yemek parasını nakit veriyoruz. Bu paranın gelir vergisi tevkifatı yapılacak mıdır?

 

Soru:

 

Personelimize günlük 10 TL olmak üzere ayda 300 TL yemek parasını nakit veriyoruz. Bu paranın gelir vergisi tevkifatı yapılacak mıdır?


Cevap:
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Ücretin Tarifi başlıklı 61. maddesinde “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
 
 Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.”şeklinde ücretin tarifi yapılmıştır.

Anılan Kanunun Ücretlerde Müteferrik İstisnalar başlıklı 23. maddesinin 8. bendinde; “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 10,00 TL’ yi aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.)” hükmü yer almaktadır.

Konuyla ilgili olarak 26/07/1995 tarih 22355 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 186 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin 2/a bölümünde; “…söz konusu istisna hükmünün uygulanmasında;
 
– İşverenlerce yemek bedeli, doğrudan yemek verme hizmetini sağlayan veya bu işe aracılık eden kuruluşa ödenecek (hizmet erbabına ödenmeyecek),
 
– Yemek bedelinin fiilen çalışılan günlere ait bir günlük tutarı 100 bin lirayı aşmayacak veya aşması halinde 100 bin liralık kısmı istisnaya konu edilecek (fiilen çalışılmayan günler için de yemek bedeli ödenmesi halinde, bu ödeme istisna kapsamının dışında kalacak),
 
– Yemek bedeli faturası (götürü usule tabi olan mükellefler için gider pusulası), işveren adına düzenlenecektir. Ancak, faturaya veya gider pusulasına yemek yiyen hizmet erbabının adı ve soyadı ile yemek yediği gün sayısı bir liste halinde eklenecektir.
 
Bu şartlar çerçevesinde işverenlerce, hizmet erbabına civar lokantalar veya yemek verme hizmeti sağlayan kuruluşlar vasıtasıyla temin edilen, menfaatler vergiden istisna edilecektir.

Ancak, sorunuzdan anlaşıldığı kadarıyla bu tutarı nakit olarak elden verdiğiniz anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, personele yemek bedelinin nakden ödenmesi halinde yapılan bu ödemelerin tamamının ücret sayılarak Gelir Vergisi Kanununun 94/1. maddesine göre tevkifat yapılarak vergilendirilmesi gerekmektedir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(13.10.2009)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM