SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Belediyenin Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Araç Satın Alabilmesi Mümkün Müdür ?

Belediyenin Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Araç Satın Alabilmesi Mümkün Müdür ?

 Soru: Belediyenin yatırım teşvik belgesi kapsamında araç satın alabilmesi

Cevap: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/d maddesinde,

             "Yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri (Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlar.)"

             hükmü yer almaktadır.

             İstisna uygulamasının usul ve esasları KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5) bölümünde düzenlenmiştir.

             KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B.5.1) bölümünde, bir malın istisnadan yararlanabilmesi için, öncelikle yatırım teşvik belgesi eki listede yer alması ve makine teçhizat niteliğinde olması, bu makine-teçhizatın kullanıldığı faaliyetlerin tamamen veya kısmen indirim hakkı tanınan işlemlerden oluşması gerektiği belirtilmiştir.

            KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/B-5.2/c) bölümünde ise,

             "İndirim hakkı tanınan ve tanınmayan işlemleri birlikte yapan mükelleflerin (Devlet üniversite ve hastaneleri, Belediyeler vb.) durumu değerlendirilirken teşvik belgelerinde yer alan makine ve teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacakları tevsik edilmelidir.

 

            İstisna belgesi, KDV mükellefine verilir. Vergi dairesi tarafından istisna belgesi talep eden ilgili birim, kurum ve kuruluşun başvuru anında KDV mükellefiyetinin bulunması durumunda bunlar adına, mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise varsa KDV mükellefi iktisadi işletmesine istisna belgesi verilir. Bu şekilde yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan makine ve teçhizatın ilgili birim, kurum ve kuruluşun veya iktisadi işletmesinin bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve bu durumun satın almanın gerçekleştiği döneme ilişkin KDV beyannamesi verme süresi içinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Aksi halde "indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanma şartı" yerine getirilmemiş olacağından, verginin alıcıdan aranması gerekir. Satıcının istisnalı işlem beyanı ve iade talebi ise genel hükümlere göre yerine getirilir."

             açıklamalarına yer verilmiştir.

             Buna göre, Belediye adına düzenlenen yatırım teşvik belgesi ekindeki makine ve teçhizat listesinde yer alan aracın temininde, 3065 sayılı KDV Kanununun 13/d maddesi kapsamında istisna uygulanabilmesi için; Belediyenin veya Belediyeye ait iktisadi işletmenin KDV mükellefiyetinin bulunması, makine ve teçhizatın Belediyenin veya iktisadi işletmesinin bilanço veya aktifine kaydedilmesi ve söz konusu makine ve teçhizatın indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılması gerekmektedir.  

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(28.01.2016)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM