Soru: Müşteri adına ödenen masrafların faturaya dahil edilip edilmeyeceği
Cevap: Gelir Vergisi Kanununun bilanço usulüne göre ticari kazancın tespiti ile ilgili 38 inci maddesinde; "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:
1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;
2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.
Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, bir şirketin müşterilerine verdiği hizmet hizmeti karşılığında aldığı tutarlar ticari kazancın bir unsuru olduğundan, sadece verdiği hizmeti karşılığında tahsil edilen bedel kurum kazancına dahil edilecek, müşteriler adına yapılan giderler karşılığında sonradan müşterilerden tahsil edilen tutarların ise kurum kazancına dahil edilmesi söz konusu olmayacaktır.
Diğer yandan, şirket tarafından ilgili yerlere ödenen ancak belgesi müşteriler adına düzenlenen ve bedeli daha sonra müşterilerden tahsil edilen masrafların söz konusu müşteriler tarafından yapılan bir gider niteliğinde olup, şirketin ticari faaliyeti ile ilişkilendirilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, şirket tarafından müşteriler adına yapılan masrafların karşılığı olarak müşterilerden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen tutarların kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacağı unutulmamalıdır.
Bu nedenle; müşterilere verilen hizmetin hizmetinin yanında, müşterilere ait olup da işletmece ödenen ve belgesi müşteri adına düzenlenen masrafların ilgili şirketin ticari faaliyeti ile ilişkilendirilmesi söz konusu olmadığından bu masraflar için Vergi Usul Kanununa göre bir belge yada fatura düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
(20.11.2015)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.