SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Sözleşmelerin İspat Etme Niteliği

Sözleşmelerin İspat Etme Niteliği

 Soru: Sözleşmelerin ispat etme niteliği var mıdır?

Cevap: Vergi Usul Kanunu'nun 2'nci kitabının 3'üncü kısmında tevsik mecburiyeti izah edilmiş ve tevsik edici belgeler tek tek tarif edilmiştir. Ayrıca anılan Kanun'dan aldığı yetkiye binaen Maliye Bakanlığınca yapılan bazı düzenlemelerle yeni bazı tevsik edici belgeler ihdas edilmiş ve bu belgelerin nasıl kullanılacağı açıklanmıştır.


Sözleşmeler, Vergi Usul Kanunu'nda veya söz konusu Kanun'a binaen yapılan hukuki düzenlemelerde açıkça tevsik edici belge olarak kabul edilmediğinden, bu belgelerin kayıtları tevsik etmek üzere kullanılabilecek belgelerden olduğunu ifade etmek mümkün değildir.


Diğer taraftan, sözleşmede yapılan tahrifatın vergi suçu kapsamında değerlendirilmesi de yerinde değildir. Nitekim Vergi Usul Kanunu'nun 359'uncu maddesinin a ve b fıkraları, ''Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan'' ifadesi ile başlamaktadır. Dolayısıyla, sözleşmelerin vergi kanunları çerçevesinde düzenlenen belgelerden olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, sözleşmenin tahrif edilmesi fiilinin vergi suçu kapsamında değerlendirilemeyeceği anlaşılmaktadır.


Öte yandan sözleşmelerin, Vergi Usul Kanunu'nun 3'üncü maddesinin B fıkrasına göre ispat vasıtası olarak kullanılabileceği kesindir.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

(08.09.2015)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM