SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Serbest Meslek Kazançlarında Tarifenin Altındaki Kazançlarda KDV Problemi

Serbest Meslek Kazançlarında Tarifenin Altındaki Kazançlarda KDV Problemi

 Soru: Serbest Meslek Kazançlarında Tarifenin Altındaki Kazançlarda KDV Sorunu Var Mıdır ?

Cevap: KDV Kanunu’nun 27/5. maddesinde serbest meslek hizmet bedelinin ilgili mesleki teşekküllerce belirlenen tarifede gösterilen ücretten düşük olama­yacağı hükme bağlandığından, tarifedeki asgari bedelden daha yük­sek bir bedelle hizmet verilmesi halinde, KDV matrahını tarife bedeli de­ğil, hiz­metin gerçek bedeli  oluşturacaktır.

Örneğin tarife ücreti 500 TL olarak belirlenen serbest meslek hizmetinin 600 TL karşılığında  yapılması halinde, KDV 600 TL üzerinden hesaplanacaktır. Serbest meslek hizmetlerinin, ilgili mesleki teşekküllerce belirlenen tarifede gösterilen ücretten düşük bedelle veril­mesi halinde, KDV matrahı olarak hizmetin gerçek bedeli değil, tarife be­deli esas alınacak ve KDV’ nin tarife bedeli üzerinden hesaplanması gere­ke­cektir. Bu zorunluluk, Kanun’un 27/5. maddesinden ileri gelmektedir. Örneğin tarife asgari ücreti 500 TL olan serbest meslek hizmetinin 400 TL karşılığında yapılması halinde, KDV’nin 500 TL üze­rinden hesaplanması gerekecektir.

KDV Kanunu’nun 25/a maddesinde, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilen teamüllere uygun iskontoların KDV matrahına dahil olmadığı hükme bağlanmıştır.

KDV Kanunu’nun 25/a maddesi genel bir düzenleme olup, ilke olarak bu şartları taşıyan iskontoların, işlemin karşılığını oluşturan bedelden düşülerek KDV matrahının tespit edilmesi gerekir. Ancak, aynı Kanun’un 27/5. maddesinde yer alan ve serbest meslek faaliyetleri için ilgili mesleki teşekküllerce tespit edilmiş bir tarifenin bulunması halinde hizmet bedelinin ve tarifede gösterilen ücretten düşük olamayacağına ve tarifede yer alan ücretin KDV matrahını oluşturacağına ilişkin hüküm özel bir düzenleme niteliğinde bulunmaktadır. Dolayısıyla tarife bedelinden bir iskonto yapılsa dahi, KDV’nin Kanun’un 27/5. maddesi gereği tarifede yer alan ücret üzerinden hesaplanması ve beyanı gerekir. İskonto tutarı ancak, hizmetin tarifede gösterilen ücretten daha yüksek bir bedelle yapılması halinde, KDV matrahına dahil olmayacaktır. Ancak bu durumda da, KDV matrahı hiçbir şekilde tarife bedelinden daha düşük olmayacaktır.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

(30.09.2014)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM