SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Gider Karşılıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gider Karşılıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Soru: Gider Karşılıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?

Cevap: Geçici vergi dönemlerinde şirketlerin karşı karşıya kaldıkları uygulamalardan biri de gider karşılıklarıdır. Vergi mevzuatımızda gider karşılıkları kavramı açısından sadece VUK 323 Şüpheli Ticari Alacaklar ve VUK 274-278 Takdir komisyonunca tespiti yapılan Stok Değer Düşüklüğü  karşılıklarının gider olarak matrahtan indirilebileceği açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bunların dışında ayrılan karşılıkların tamamı Kanunen Kabul Edilmeyen Giderdir.

Vergi kanunlarımızda Dönemsellik ilkesi gereği cari yıl haricindeki geçmiş veya gelecek aylara veya yıllara ait giderler ile Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmemiş bulunan karşılıklar KANUNEN Kabul Edilmeyen Gider olarak kabul görmektedir.

VUK 288. Madde şu şekildedir.” Hasıl olan veya husulü beklenen fakat miktarı katiyetle kestirilmeyen ve teşebbüs için bir borç mahiyetini arz eden belli bazı zararları karşılamak maksadiyle hesaben ayrılan meblağlara karşılık denir. Karşılıklar mukayyet değerleriyle pasifleştirilmek suretiyle değerlenir. Amortisman kayıtları hakkındaki özel hükümler mahfuzdur.

VUK’ un 288 maddesi hükmü soyut olarak geniş kapsamlı olmakla birlikte karşılık ayrılabilecek konularla ilgili olarak özel düzenlemelere yer verilmiş olması vergi kanunları uygulamasında karşılık ayrılmasını sınırlandırmaktadır. Dolayısıyla konuyla ilgili olarak özel bir düzenleme bulunmadıkça karşılık ayrılması da söz konusu olmayacaktır.

Bu nedenle, VUK’ un 288 maddesinde yer alan genel hükümden hareketle işletme açısından kesin bir borç niteliği arz eder hale gelmeden, (kesin bir borç niteliğinin doğması için ilgili döneme ait fatura düzenlenmesi zorunludur) bu tür giderlerle ilgili olarak karşılık ayrılması, daha doğrusu ayrılan bu karşılığın gider olarak mali karın tespitinde dikkate alınması mümkün değildir.

Geçici vergi dönemlerinde söz konusu uygulamanın önemine dikkat çeker, bu şekilde ayrılan karşılıklar gider olarak kayıtlara intikal etse bile kanunen kabul edilmeyen gider olarak 900’lü nazım hesaplarda ayrıca takip edilmesini önemle hatırlatırız.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(18.07.2014)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM