SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İhraç Kayıtlı Satış Faturasının İhracatın Gerçekleştiği Tarihten Sonra Düzenlenmesi

İhraç Kayıtlı Satış Faturasının İhracatın Gerçekleştiği Tarihten Sonra Düzenlenmesi

 Soru:İhraç Kayıtlı Satış Faturasının İhracatın Gerçekleştiği Tarihten Sonra Düzenlenmesi Durumunda Vergilendirme Nasıldır?

Cevap:Özellikle grup şirketlerinde ihraç kayıtlı satış faturasının tarihi bazı dönemlerde fiili ihracatın gerçekleştiği tarihten sonra gerçekleşebilmektedir. Bu durum iadeye engel midir? Geriye dönük olarak düzeltme imkanı bulunmayan bu tür durumlarda Maliyenin görüşü mükellefin lehinedir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.11/1-c.25-38226 sayılı muktezasınının ilgili bölümü aşağıdaki gibidir;

“….Benzer bir konuyla ilgili olarak Bakanlık Makamı’ndan alınan 17.02.1999 tarih ve 5495 sayılı yazıda;faturanın zamanında düzenlenmemiş olması nedeniyle hiç düzenlenmemiş sayılması faturada yazılı mal veya hizmetin teslim edilmediği anlamına gelmeyeceği gibi, faturaya konu harcamaların tevsikinde kullanılmasını da engellemeyecektir. Çünkü Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin hukuki muamelelerin gerçek mahiyeti esastır. Gerçekte yapılan bir harcamanın kanunun usul hükmüne uyulmadığı gerekçesi ile gider kabul edilmemesi, anılan madde hükmüne uygun düşmemektedir. Bu nedenle zamanında düzenlenmeyen faturanın hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilmesi, ancak faturaya konu harcamanın yasal kayıtlara intikalinde geçerli belge olarak kabul edilebilecektir. Bu durumda gider faturasının kayıtlara intikal ettirildiği döneminde bu faturada gösterilen katma değer vergisinin indirim ve iade konusu yapılması mümkün bulunmaktadır” denilmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalara göre ihraç kaydıyla mal teslim alan firmanın düzenlediği ihracat faturasının imalatçı firmanın satış faturasından önceki tarihi taşıması halinde,ihracatı yapılan malların imalatçı firmanın faturasındaki mallar olduğunun, gümrük beyannamesi, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi varsa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi gereken diğer belgelerden araştırılarak ,tespit edilmesi durumunda iadenin yapılmamasını gerektiren başkaca bir neden yoksa imalatçı firmanın tecil-terkin işlemlerinin genel esaslar çerçevesinde yerine getirilmesi mümkün bulunmaktadır.”

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(01.10.2013)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM