Soru: İndirimli Oranlı Teslimlerden Doğan İade Alacağında Yüklenilen Kdv’nin Nasıl Hesaplanacağı
Cevap: Günümüzde komplike bilgisayar programları kullanmayan işletmelerin yüklenilen KDV tablolarını hazırlamada oldukça sıkıntı yaşadıkları bir gerçektir. Son derece karmaşık olan ve takibi güç olan yüklenilen KDV tablolarının doğru bir şekilde hazırlanması özellikle ihracatçı şirketlerde oldukça önem arz eden bir konudur.
Burada yapacağımız açıklamalar her ne kadar konunun derinlemesine ele alınmasından doğal olarak uzak olsa da bu işi ilk kez yapacak olanlara bir yol göstereceği kanaatindeyiz. Örneğin tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin hammadde alımlarının büyük bir kısmı viskon iplik, polyester iplik, floş iplik ve şönil iplik olduğu ve ayrıca firmanın maliyet takip sisteminin de olmadığı varsayılsın .Öncelikle 191 listesi alınıp ocak ayından aralık ayına kadar her ay için ayrı ayrı bu hammaddelerden kaç kilogram alınmış bunun tespit edilmesi gerekir. Bunun bir Excel sayfasında yapılmasını tavsiye ederiz. Zira bu tablolar elektronik ortamda mutlak suretle KDV iade raporunda yer alacaktır.
Daha sonra yine her ay için bir satım analizi yaparak bu hammaddelerden kaç metre kumaş satılmış bunun belirlenmesi gerekir. Örneğin ağustos ayında toplam 100 metre kumaş satılsın. Bu 100 metre kumaş için kaç kilogram iplik yüklenilmiş bu belirlenmeli. Örneğin 100 metre kumaş için 10 kilo iplik yüklenilmişse indirilecek KDV listesinde 10 kilograma isabet eden KDV tutarı işletmenin yüklendiği KDV olacaktır ki bu diğer bütün ürünler için yapıldığında yüklenilen KDV tablosu oluşmuş olacaktır. Tabii ki bu yüklenilen KDV hammadde alımlarından kaynaklanan KDV olacaktır. Ayrıca Genel Yönetim-Pazarlama Satış Giderleri ile ATİK’lerden de pay verilebileceğini önemle belirtmek isteriz.
Örneğin şirketin Haziran 2013 döneminde toplam satışları 1.000.000 TL olsun ve indirimli orana tabi satışları ise 600.000 TL olsun. Bir başka deyişle ilgili ay indirimli orana tabi satışlar toplam satışların yüzde 60’ı dır. Firmanın Kasım ayında 100.000 TL’ye dokuma makinası aldığını ve bunun için de 18.000 TL KDV yüklendiğini kabul edelim. Firma yüklenilen KDV tablosunu yaparken söz konusu bu ATİK’den 18.000 x 0,60 = 10.800 TL iade hesapla-yacaktır. Bu yöntemin aynısını GYG ve Paz.Sat. giderleri için de yapacaktır.
Şunu da belirtmek isterim ki imalat firmalarında yüklenilen KDV tablosunun hazırlanması kolay bir süreç olmayıp dikkatli ve titiz bir çalışmayı gerektirir. Bunun için bu tabloların aylık hazırlanması iade sürecini hem basitleştirip hem de hızlandıracaktır. Zira geçici vergi dönemlerinde satılan mamul maliyetinin hesabı içinde bu gerekli olacaktır.
Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
(06.06.2013)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.