SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
D2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Yolcu Taşımacılığında Belge Düzeni ve Vergi Levhası Tasdiki

D2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Yolcu Taşımacılığında Belge Düzeni ve Vergi Levhası Tasdiki

 Soru: 1) D2 Yetki Belgesi Kiralanarak Yapılan Yolcu Taşımacılığında Belge Düzeni ve Vergi Levhası Tasdiki Nasıl Olacaktır?

 

Cevap: 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari bir vesika olarak tanımlanmıştır. Kanunun 232 nci maddesinde de fatura kullanma mecburiyeti olan mükellefler hakkında açıklamalara yer verilmiştir.

            Yine, aynı Kanunu'nun 233 üncü maddesinde; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedelleri aşağıdaki vesikalardan herhangi biri ile tevsik olunur.

            1. Perakende satış fişleri;

            2. Makineli kasaların kayıt ruloları;

            3. Giriş ve yolcu taşıma biletleri.

            Perakende satış fişi; makineli kasaların kayıt ruloları ve biletlerde, işletme veya mükellefin adı, düzenlenme tarihi ve alınan paranın miktarı gösterilir.

            Perakende satış fişi ile giriş ve yolcu taşıma biletleri seri ve sıra numarası dahilinde teselsül ettirilir. Bu fiş ve biletler kopyalı iki nüsha olarak tanzim edilir ve bir nüshası müşteriye verilir. Makineli kasa kullanıp da müşteriye fiş (makineli kasanın önceki fıkrada belirtilen malumatı ihtiva eden fişi) verilmemesi halinde, perakende satış fişi tanzimi ve müşteriye verilmesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.

            Bununla beraber, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5'inci maddesinde; "... Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir..." hükmü yer almaktadır.

            Bu nedenle, grup yolcu taşımalarında, yolcuların tamamının taşınmasına ilişkin olarak bir sözleşme yapmış olunması halinde, her bir yolcu için ayrı ayrı yolcu bileti düzenlenmesine gerek olmayıp söz konusu taşıma hizmeti için alınan bedel üzerinden şirketin kendi faturasını düzenlemesi gerekmektedir.

            Son olarak, araçta şirket adına düzenlenmiş olan vergi levhasının bulundurulacağı da unutulmamalıdır.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(07.01.2013)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM