Soru: Teşvik belgeli Mükelleflere Yapılan Mal Satışlarında Vergilendirme Nasıl Olacaktır?
Cevap: Katma Değer Vergisi Kanununun 13/d maddesi ile yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamında yapılacak makine ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir. İstisnaya ilişkin olarak 69 ve 87 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.
16/7/2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar"ın 15 inci maddesinde devir, satış, ihraç ve kiralama işlemleri düzenlenmiş ve tamamlama vizesi yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın beş yılını doldurmamış makine ve teçhizatın yatırımın bütünlüğünün bozulmaması kaydıyla veya bütünü ile birlikte; teşvik belgeli bir başka yatırım için devri, Hazine Müsteşarlığının iznine tabi tutulmuştur. Ayrıca, satış izni verilen makine ve teçhizata uygulanan desteklerin tahsil edilmeyeceği hususu da yine aynı maddede düzenlenmiştir.
Yapılan açıklamalar doğrultusunda, yatırım teşvik belgesi sahibi şirketin belge kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatı, Hazine Müsteşarlığının izin ve onayı ile yatırım teşvik belgesi sahibi bir başka mükellefe, bu mükellefin sahip olduğu yatırım teşvik belgesi eki makine ve teçhizat listesinde de aynı makine ve teçhizatın yer alması ve vergi dairesinden aldığı istisna yazısını da ürünü satacak olan şirkete ibraz etmesi şartıyla, Katma Değer Vergisi Kanununun 13/d maddesine göre KDV hesaplanmadan teslim etmesi mümkün bulunmaktadır.
Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
(08.11.2012)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.