ÖZEL HABER
E-Fatura’da Sıkça Sorulan Sorular | Muhasebe TR

E-Fatura’da Sıkça Sorulan Sorular

Geçmiş tarihli e-fatura düzenlenebilecek mi?

E-fatura sisteminde en çok 7 gün öncesine fatura düzenlenebilecek. Zira, bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu'na göre faturanın mal teslimi veya hizmet ifasından sonraki 7 gün içinde düzenlenmesi zorunlu.

Temel Fatura mı Ticari Fatura mı? Hangi Yöntemi Seçeceğim?

E-fatura uygulamasında ticari senaryoyu seçen mükellefler "kabul" veya "ret" uygulamalarını kullanarak gönderilen faturaya itiraz edebilecek. Bir diğer deyişle, ticari fatura uygulamasını seçen mükellefler önce faturayı inceleyecek, gerekirse faturayı kabul etmeyebilecek. Ancak hemen eklemek gerekir ki, ticari fatura senaryosunun uygulanabilmesi için kullanacak tarafların açık rızası yani bu konuda anlaşmış olmaları gerekmekte.

Temel fatura senaryosu kapsamında tarafınıza iletilen faturalara itirazı ise harici yollarla (örneğin noter kanalı ile) yapmanız gerekiyor.

Aynı holding bünyesindeki birden fazla firmanın mali mührünün tek bir akıllı karta yüklenmesi mevzuat anlamında mümkün müdür?

Aynı holding bünyesinde de olsa farklı firmaların tek bir akıllı karta mali mühürlerini yüklenmesi mümkün değildir. Ancak, kurum tarafından HSM cihazına kurumun mali mühür sertifikası yüklenebilir. Birden fazla kişi bu tek HSM cihazına, erişim hakları ayarlanmış farklı bilgisayarlardan aynı anda Elektronik Mali Mühür Sertifikasını kullanabilirler.

Farklı lokasyonlarda hizmet veren bir firma, e-fatura portalını kullanıp farklı lokasyonlarından mali mühür dışında bir yöntem ile (e-imza, sertifika) faturaları imzalayıp gönderebilir mi?

5 Mart 2010 tarih ve 27512 Sayılı Resmi Gazete’de 397 Sıra No’lu Vergi usul Kanunu Genel tebliğinin yayımlanmasıyla Elektronik Fatura Uygulaması ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. e-fatura uygulamasında mali mühür/elektronik imza zorunludur. E-Fatura uygulamasını portal yöntemiyle kullanacak mükelleflerin uygulamaya mali mühür/e-imza ile girmeleri gerekmektedir. 

E-Fatura kayıtlı Kullanıcısı listesinin güncellenmesi ne sıklıkla olacak ?

Başkanlık, kayıtlı kullanıcı listesini belirli zaman aralıkları ile güncellenmesini öngören bir düzenleme yapmayı planlanıyor. Ancak şu an için belirlenmiş bir zaman aralığı ve geçerlilik zamanı mevcut değil.

Zorunluluk kapsamında olan ancak sisteme kayıtlı olmayan kullanıcılara kağıt fatura düzenlenmesi durumunda bize cezai yaptırım olur mu?

E-fatura kullanım zorunluluğu 01.09.2013.tarihinden itibaren sisteme kayıtlı taraflar arasında zorunludur. Ancak zorunluluk kapsamında olmasına rağmen sisteme kayıtlı olmayan tarafa kağıt fatura gönderilmesi gönderen tarafa herhangi bir mesuliyet yüklemez. 

E-fatura uygulamasında sadece ticari fatura senaryosunu kullanabilir miyiz? GİB’e temel fatura senaryosu ile gelen faturaları almamak istediğimizi talep etsek bu talebimiz gerçekleşebilir mi?

Ticari ihtiyaçlar göz önünde tutularak Ticari Fatura Senaryosu oluşturulmuştur. Ticari fatura Senaryosunda fatura kabul, red ve iade işlemleri tamamen mesajlaşma platformu üzerinden gerçekleştirilecektir. Ticari fatura senaryosunun kullanımı ancak tarafların anlaşmış olmasına bağlıdır. Temel fatura senaryosunun bir talebe bağlı olarak kaldırılması mümkün değildir.

MuhasebeTR Mevzuat Komisyonu

(28.01.2014)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM