Ba ve Bs bildirim formlarıyla ilgili Maliye Bakanlığının en son vermiş olduğu özelgelerin MuhasebeTR Mevzuat Komisyonu olarak mükellefler için yararlı olacağını düşünüyoruz. Konu ile ilgili verilen özelgelerin çok kısa özetleri aşağıdaki gibidir:
A) İFLAS HALİNDEKİ ŞİRKETLER BA VE BS BİLDİRİM FORMLARI VERİLECEK MİDİR?
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
Tarih :02/01/2014
Sayı:27575268-105[Mük.257-2012-9448]-1
ÖZET: Buna göre, hakkında iflas kararı verilmiş şirketin, iflas müdürlüğünden faaliyet izni alması nedeniyle, hukuken iflasın kaldırılması sonucu doğmaması nedeniyle bu işlemden dolayı Ba-Bs bildirim formu verme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.
Ancak iflas halinin kaldırılması durumunda, iflasın kaldırıldığı dönemden itibaren tekrar Ba-Bs bildirim formu verme zorunluluğunuzun başlayacağı tabiidir.
B) KDV’SİZ DÜZENLENEN DEPOZİTOLAR İÇİN BA VE BS BİLDİRİM FORMLARI VERİLECEK MİDİR?
Kütahya Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Tarih: 27.09.2013
Sayı: 61504625-3191/1711-30
ÖZET: Yukarıda yapılan açıklamalara göre, depozitolu ürün bedelleri için düzenlenen faturaların 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.
Bu ve benzeri konularda BA - BS Bildirimleriyle İlgili Özellikli Birçok Konuya “MUHASEBECİNİN EL KİTABI” adlı eserden ulaşabilirsiniz. Kitabı incelemek için tıklayınız.
C) SERBEST BÖLGEDE FAALİYETTE BULUNAN FİRMANIN YURTİÇİ VE SERBEST BÖLGEDEN YAPTIĞI ALIM-SATIMLAR İÇİN BA VE BS BİLDİRİM FORMLARI VERİLECEK MİDİR?
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Tarih:24.07.2013
Sayı: 11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1082
Yukarıda yapılan açıklamalar kapsamında; Ba-Bs formlarının en önemli özelliklerinden biri, bu formların ekonomideki aktörler arasındaki mal ve hizmet hareketlerini izlemek ve kontrol etmek imkanı sağlamasıdır. Bu yolla bir mükellefin mal ve hizmet alım/satım zinciri içerisindeki tüm mükellefler tespit edilebilmektedir. Dolayısıyla, ekonomik aktörler arasındaki mal ve hizmet hareketlerinin tespit edilebilmesi için ihracat-ithalat ya da serbest bölgede gerçekleşen işleme konu olarak düzenlenen belgelerin 396 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, kurumunuz tarafından ... 'nden ithal edilen malların şirketinizin Ba bildirim formuna, ... şirketine ihraç edilen malların ise şirketinizin Bs bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir.
D) SERBEST BÖLGEDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN BA-BS BİLDİRİMİNDE BULUNURKEN HANGİ TARİH VE KURU ESAS ALMASI GEREKTİĞİ HK.
Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı
Tarih:17.07.2013
Sayı: 72354795-VUK-11-2011-29
Bu itibarla, Türk para birimiyle veya başka bir yabancı para birimiyle yapılan işlemlerinizi, işlemin gerçekleştiği günün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuruyla ilgili para birimine çevirmeniz, iktisadi işletmeye dahil kıymetlerin değerleri ile vergi matrahlarınızı kayıt yapılan para birimine göre tespit etmeniz, ancak beyannamelerinizi beyannamenin verilmesi gereken ayın ilk gününün kuruyla Türk parasına çevirerek vermeniz gerekmektedir.
E) MUHTELİF MÜŞTERİLERE SATILAN TEKEL ÜRÜNLERİNİN BS FORMUNA BİLDİRİLİP BİLDİRİLMEYECEĞİ HK.
Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı
Tarih: 28.06.2013
Sayı:97338759-105[2013-03]-49
Yukarıda yer alan açıklamalara göre; bilanço esasına göre defter tutmanız dolayısıyla 206 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine istinaden gün sonunda elde ettiğiniz kazanç ile ilgili "muhtelif müşteriler" ibareli fatura düzenlenme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ayrıca, "muhtelif müşteriler" adına düzenlenen fatura toplamı katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerinde olması halinde, düzenlenen fatura 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde açıklanan usul ve esaslara göre Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmektedir.
F) GEÇ GELEN FATURALARDA BS VE BS BİLDİRİMİBu ve benzeri konularda BA - BS Bildirimleriyle İlgili Özellikli Birçok Konuya “MUHASEBECİNİN EL KİTABI” adlı eserden ulaşabilirsiniz. Kitabı incelemek için tıklayınız.
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.