2014 yılı ile birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda (İSG) belirtilen hususları yerine getirmeyen işletmelere uygulanan para cezası oranları artırıldı. 2014 yılının ilk 3 ayında aldığımız haberler pek de iç açıcı değil. Zira, 6331 sayılı kanuna bağlı cezalarda önceki yıllara oranla yüzde 600-700 oranında bir artış olduğu vurgulanıyor. Bu cezaların neler olduğunu ve ne kadar kesildiğini belirtecek olursak;
Risk analizi yapmayan işverenlere 63 bin 853 lira para cezası uygulanacak. Kanunda belirtilen çalışmaları yapmayan işletmelere 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almayan, organizasyonu yapmayan, gerekli araç ve gereçleri sağlamayan, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmeyen ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmayan işveren artık 2 bin 240 lira ceza ödemek zorunda kalacak.
İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMAYANLARA 5 BİN 601 TL CEZA
İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlememek, denetlememek ve uygunsuzlukları gidermemenin cezası 2 bin 240 lira olarak uygulanacak. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmayanlara da 5 bin 601 lira para cezası kesilecek. İSG hizmetleri için görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç-gereç-mekân sağlamayan ve iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimlerinin hak ve yetkilerini kısıtlayan işverenlere de bin 680 lira ceza yazılacak.
KAPATILAN İŞYERİNİ AÇMANIN CEZASI 89 BİN TL
Risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamanın cezası geçen 3 bin 361 liradan başlayıp, tekrar eden her ay için 5 bin 41 lira olarak uygulanırken yeni yılla birlikte bu ceza 63 bin 853 liraya yükseldi. İşletilmesine Bakanlıkça izin verilmeyen işyerini faaliyete geçirmek, durdurulan işyerinde faaliyete devam etmek gibi durumlarda ise her bir kusur için ayrı ayrı 89 bin 629 lira ceza uygulanacak. Büyük kaza önleme politika belgesini hazırlamayanlara 56 bin 18 lira, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurumu tarafından çağrıldıkları zaman gelmeyenlere, ifade ve bilgi vermeyenlere gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermeyenlere de 12 bin 181 lira ceza uygulanacak.
Bu ve benzeri konularda cezalara maruz kalmamak için Mevzuat Komisyonumuzca ilk sırada tavsiye edilen VERGİ VE MUHASEBE CEZALARINDAN KORUNMA YOLLARI Kitabını Satın Almak İçin Tıklayınız
(01.04.2014)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.