GÜNCEL MEVZUAT
Elliden Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli Sınıfta Bulunan İşyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Hizmeti Alma Zorunluluğu - MuhasebeTR

Elliden Az Çalışanı Olan ve Az Tehlikeli Sınıfta Bulunan İşyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Hizmeti Alma Zorunluluğu

ÖZET

Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle başlamıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla; işverenler, çalışanları arasından ilgili yönetmeliklerde belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorundadır.

İşverenler, işyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunmaması halinde yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) ya da Çalışan Sağlığı Merkezlerinden (ÇASMER) hizmet alarak yerine getirebilmektedirler.

Elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde bu kurallar, İşyerlerinde İşveren Veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik düzenlemelerine göre aşağıda belirtilen şekilde daha esnek olarak uygulanabilmektedir.

1. Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayarak sınavda başarılı olan ve iş güvenliği uzmanlığı belgesi bulunan işveren veya işveren vekilleri, işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler ile Kanun ve alt düzenlemelerinde yer alan hükümler uyarınca işyerinde yapılması gereken ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilmesi gereken ölçümler hariç olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenebilmektedirler.

2.    Eğitim almak isteyen işveren veya işveren vekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile protokol yapan kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunurlar.

3.    Eğitim programları açıköğretim , uzaktan veya yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenmektedir. Eğitim süresi, 16 saattir.

4.    Her ile yapılan sınavlarda, 100 puan üzerinden 50 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılmakta ve iş güvenliği uzmanlığı belgesi almaktadırlar.

5.    İşveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmek için çalışan başına aylık en az 10 dakika ayırmak zorundadır.

6.    Bu hizmetlerin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesi halinde onaylı defter tutulması zorunlu değildir. Ancak 6331 sayılı Kanun ve alt düzenlemelerinin gerektirdiği diğer belge ve kayıt düzenleme yükümlülüğü devam etmektedir.

7.    İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek isteyen işveren veya işveren vekillerinin, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün İSG-KATİP’i üzerinden sisteme kaydolmaları zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, İSG-KATİP’te onaylandığı tarihten itibaren geçerli sayılmaktadır.

İşyerlerinde İşveren Veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı İşyerinin tehlike sınıfının değişmesi ve/veya çalışan sayısının elli ve üzerine çıkması durumlarında, otuz gün içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda görevlendirmeler yapılması gerekmektedir. 2025 yılında az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alma zorunluluğuna uymamanın cezası ayrı ayrı 88.663 TL’dir.

DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

TÜRMOB

(27.01.2025)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM