Envanter Defteri e-Defter Olarak Tutulabilir - MuhasebeTR
Envanter Defteri e-Defter Olarak Tutulabilir
ÖZET
Elektronik Defter Genel Tebliğinde değişiklik yapıldı.
- Vergi Usul Kanunu’nun 172 ve 173 üncü maddeleri kapsamında defter tutma yükümlülüğü bulunmayan dernek, vakıf, sendika, oda, birlik, federasyon, konfederasyon gibi mükellefler ile kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler ve iflas kararının devamı müddetince iflas halinde olan mükelleflerin e-Defter uygulamasına dâhil olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Envanter defteri, ihtiyari olarak elektronik defter şeklinde tutulabilecektir. Ancak Gelir İdaresi, bazı mükellefleri zorunlu tutabilecektir.
- Elektronik ortamda tutulan envanter defteri için açılış onayı hesap döneminin ilk günü, kapanış onayı ise hesap döneminin son günü alınmalıdır.
- e-Defter uygulamasına, Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet Kapısı şifresinin temini suretiyle de başvurulabilecektir.
31/12/2024 tarihli ve 32769 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’n de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 6) ile Elektronik defter uygulamasına ilişkin olarak bazı düzenlemelerde bulunulmuştur.
- Envanter defterinin ihtiyari olarak e-Defter olarak tutulması mümkündür.
- Başkanlık faaliyet konusu, mükellefiyet süresi, vergi, şirket veya mükellefiyet türü, aktif büyüklüğü, öz sermaye büyüklüğü, brüt satış hasılatı ve sektör gibi kriterleri ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak edefter.gov.tr adresinde yayımlanacak duyuru ile envanter defterinin e-Defter olarak tutulmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkili kılınmıştır.
- Açılış onayı, envanter defteri için hesap döneminin ilk günü alınmalıdır.
- Kapanış onayı, envanter defteri için hesap döneminin son günü alınmalıdır.
- Vergi Usul Kanununun 172 ve 173 üncü maddeleri gereğince defter tutmakla yükümlü olan dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerinden bilanço esasına göre defter tutanların e-Defter uygulamasına dâhil olmaları zorunludur. Diğer taraftan, söz konusu maddeler kapsamında defter tutma yükümlülüğü bulunmayan dernek, vakıf, sendika, oda, birlik, federasyon, konfederasyon gibi mükellefler ile kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler ve iflas kararının devamı müddetince iflas halinde olan mükelleflerin e- Defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- e-Defter uygulamasına Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) veya Mali Mühüre ilave olarak Dijital Vergi Dairesi veya e-Devlet Kapısı şifresi ile başvurulabilecektir.
TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ
TÜRMOB
(03.01.2025)
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.