ÖZET
E-belgelerin düzenlenmesine ilişkin kuralları içeren 509 sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde aşağıdaki değişiklikler yapıldı.
1- e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce düzenlenecek faturaların 1/1/2025 ila 31/12/2025 tarihleri arasında vergiler dahil toplam tutarının 3 Bin TL’yi aşması halinde, 1/1/2026 tarihinden itibaren ise tutarına bakılmaksızın e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. Bu tutar halen 5 Bin TL (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından 2024 yılı için 6.900 TL) olarak uygulanıyordu.
2- İnşaat Demiri İzleme Sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-irsaliye uygulamasına geçmeleri zorunludur.
3- Bankalara ilave olarak 6361 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile 6493 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşları da istemeleri halinde 1/1/2025 tarihinden itibaren e-Dekont uygulamasına dahil olabileceklerdir.
4- e-Adisyon belgesinde ilişkili olduğu e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nın evrensel tekil tanımlama numarası (ETTN) veya perakende satış fişinin düzenlendiği ÖKC’nin cihaz sicil numarası bulundurma zorunluluğu kaldırılmıştır.
5- e-Belgelerin oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun ve tebliğ ile Bakanlık ve Başkanlıkça yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslara aykırı davrandığı tespit edilen özel entegratörlere 213 sayılı VUK’un ilgili ceza hükümleri tatbik olunacaktır.
6- İzinleri iptal edilen özel entegratörlerin, iptal edilen izinlerine ilişkin özel entegratörlük başvuruları, izinlerinin iptal edildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden değerlendirmeye alınmayacaktır.
7- Bilgi işlem sistemlerini başkanlık bilgi sistemleri ile doğrudan entegre edilmesi yoluyla kullanmak isteyen mükelleflerden faaliyet konusu, mükellefiyet süresi, vergi, şirket veya mükellefiyet türü, aktif ya da öz sermaye büyüklüğü, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı), sektör, düzenlenen belge sayısı ile bilgi işlem altyapısı gibi hususlarda GİB tarafından belirlenen şartları sağlayan ve başvuruları Başkanlıkça uygun bulunanlar gerekli entegrasyonu sağlamaları koşuluyla e-Belge uygulamalarını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanabileceklerdir.
8- Bakanlık veya Başkanlık tarafından e-Belge uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan
genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuz ve duyurularda, belgelerin (e-Belge yerine kâğıt olarak düzenlenmesine) ve e-Fatura yerine e-Arşiv Fatura düzenlenmesine izin verilmesi gibi nedenlerle, kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kâğıt olarak düzenlenmesi durumunda e-Fatura yerine e-Arşiv Fatura
düzenlenmesi de dâhil özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.
9- Hava yolu firmalarınca düzenlenen e-Biletlerde, 3 haneli birim kodu ve 13 haneli sıra numarasından oluşan belge numarası yerine IATA nezdindeki kod numarası ile başlayan toplam on üç haneli bilet numarası belge numarası yerine kullanılabilecektir.
TÜRMOB
(13.11.2024)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.