GÜNCEL MEVZUAT
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Alacaklarının Takip ve Tahsiline İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik - MuhasebeTR

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Alacaklarının Takip ve Tahsiline İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

22 Kasım 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27062

 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonundan:

 

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONU ALACAKLARININ TAKİP VE

TAHSİLİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER HAKKINDA

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1 – 7/1/2007 tarihli ve 26396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Alacaklarının Takip ve Tahsiline İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 27 nci maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

“Kanuni temsilcinin ve limited şirketlerin ortaklarının sorumluluğu

 

MADDE 27 – (1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde sayılan 6183 sayılı Kanun kapsamındaki Fon alacakları ile ilgili olarak, tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şâhsi mal varlıklarından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir. Bu fıkra hükmü limited şirket ortakları hakkında sermaye hisseleri oranında uygulanır.

 

(2) 6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin uygulanmasında;

 

a) Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden payı devreden ve devralan şahıslar,

 

b) Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar,

 

amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

 

(3) 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesinin uygulanmasında, amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda kanuni temsilci veya teşekkülü idare edenlerin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur. Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları,  kanunî temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.

 

(4) Temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona intikal eden ve/veya bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izin ve yetkileri ilişkili Bakan, Bakanlar Kurulu veya Kurul tarafından kaldırılarak tasfiyeleri Fon eliyle yürütülen veya Fon tarafından tasfiye işlemleri başlatılan bankalar hakkında başlatılan işlemler sonuçlanıncaya ve her türlü Fon alacakları tahsil edilinceye kadar, yönetim ve denetimi Fon tarafından devralınan banka ve şirketlerin eski yöneticileri hakkında 6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesi ile mükerrer 35 inci maddesinin uygulanmasında, ilgili kanun ve mevzuat veya ana sözleşmeleri uyarınca temsile yetkilendirilmiş veya tüzel kişilerin yetkili organlarınca temsil yetkisi verilmiş kişi veya kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerden,

 

a) Fon bankalarının; yönetim ve denetimine sahip olduğu iştiraklerinden, hâkim ortağı olan tüzel kişilerden, gerçek ve tüzel kişi hâkim ortaklarının hâkim ortak olduğu şirketlerden, bu kişiler adına hareket eden veya onlar hesabına kendi adına para, mal veya hak edinen şirketlerden olan Fon alacaklarında, banka kaynağının kullanıldığı/kullandırıldığı tarihten itibaren borcun devam ettiği dönem boyunca,

 

b) Fon bankalarının kurumsal kredilerinden kaynaklanan Fon alacaklarında, kredinin kat edildiği tarihten itibaren borcun devam ettiği dönem boyunca,

 

c) Fon gelirlerinden kaynaklanan alacaklarda, Fon alacağının ilgili kuruluşa tebliğ edildiği tarihten itibaren borcun devam ettiği dönem boyunca

 

kanuni temsilci sıfatını haiz kişiler kanuni temsilci olarak addedilir.

 

(5)  Kanuni temsilciler ve limited şirketlerin ortakları aleyhine takip muamelesine, amme alacağının tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılmasını müteakip kanuni temsilcilerin her birine ayrı ayrı  6183 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre tanzim edilecek ödeme emri tebliği suretiyle başlanır.

 

(6) Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.

 

(7) 6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesi; Fon tarafından devralınan şirketlerde Fon aleyhine, 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesi; 5411 sayılı Kanun ve mülga Bankalar kanunları kapsamında banka ve şirketlerde Bakan, Kurul veya Fon Kurulu tarafından görevlendirilen kişiler aleyhine uygulanmaz. Fon tarafından atanan yönetici ve denetçilerle ilgili olarak 5411 sayılı Kanunun 127 nci maddesi hükümleri saklıdır.

 

(8) Bu madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye'deki mümessilleri hakkında da uygulanır.”

 

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğe  aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

 

“Gayrimenkullerin tahliyesi

 

EK MADDE 1 – (1) 5411 sayılı Kanun ve mülga Bankalar Kanunları hükümlerine göre, Fonun mülkiyetine geçen veya Fon tarafından satışı yapılarak alıcı adına tescili yapılan taşınmazlarda borçlu veya üçüncü şahıslar bulunmakta ise, alıcının tapu tescil tarihinden itibaren 30 gün içinde talep etmesi halinde bu kişilere tahliye emri tebliğ edilir.

 

(2) Tahliye emrinde,  gayrimenkulün mülkiyetine ilişkin hukuki durumu, 15 gün içerisinde tahliye edilmesi ihtarı ve gayrimenkulün bu müddet içinde tahliye edilmemesi halinde, gerektiğinde kolluk kuvveti yardımı da alınarak tahliyenin 5411 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesi kapsamında zorla gerçekleştirileceği hususları yer alır.

 

(3) Verilen süre içinde tahliyenin gerçekleşmemesi halinde borçlu veya üçüncü şahıs gayrimenkulden gerektiğinde kolluk kuvveti yardımı da alınarak gayrimenkulün tahliyesi Fon tarafından gerçekleştirilir.

 

(4) Tahliye edilen gayrimenkulde bulunan eşya çıkarılarak tutanak ile; hak sahibine teslim, hazır değilse vekiline veya ailesi halkından veyahut müstahdemlerinden reşid bir kimseye tevdi olunur. Bunlardan da kimse bulunmazsa mezkûr eşya muhafaza edilmek üzere tutanak ile yediemine teslim edilir.

 

(5)  Fon tarafından 5411 sayılı Kanun ve mülga Bankalar Kanunları hükümlerine göre yapılan veya yapılmış olan satışlarda, satış şartnamesi veya eklerinde belirtilen süre içinde tahliye taahhütlerinin yerine getirilmemesi halinde de bu maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanır. Fonun, taahhüt ihlali sebebiyle alıcıdan tazminat isteme hakkı saklıdır.

 

(6)  Tahliyeye ilişkin masraflar gayrimenkulün yeni maliki tarafından karşılanır.

 

(7) Herhangi bir nedenle Fonun mülkiyetine geçen veya Fon mülkiyetinde iken satışı yapılan gayrimenkullerin tahliyesine ilişkin işlemler, Teşkilat Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi kapsamında İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı, haczedilerek üçüncü kişilere satışı yapılan gayrimenkullerin tahliyesine ilişkin işlemler ise Teşkilat Yönetmeliğinin 19 uncu maddesi kapsamında Tahsilat Daire Başkanlığı tarafından yerine getirilir.”

 

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

            

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

            

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmi Gazetenin

Tarihi                                                         Sayısı

7/1/2007

26396

(22.11.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM