GÜNCEL MEVZUAT
5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2'nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ - MuhasebeTR

5604 Sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2'nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

30 Haziran 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26568

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

 

5604 SAYILI MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUNUN 2 NCİ MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 15/3/2007 tarihli ve 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5604 sayılı Kanunun 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Mali tatil süresi

             MADDE-3 – (1) Her yıl Temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır. Haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde, mali tatil, Temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar ve bu ayın 20’sinde (yirmisi dahil) sona erer.

             (2) Örneğin, 2007 yılı Haziran ayının son günü (30 Haziran) Cumartesi gününe rastladığından, 2007 yılı için mali tatil, ilk işgünü olan 2 Temmuzu izleyen 3 Temmuz günü başlayacak ve 20 Temmuz (dahil) günü sona erecektir. Dolayısıyla, 2007 yılında mali tatil 18 gün olarak uygulanacaktır.

             (3) Son günü mali tatile rastlayan bu Tebliğin 4, 5, 6 ve 7 nci maddelerinde belirtilen iş ve işlemlerdeki idari ve kanuni süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün daha uzamış kabul edilecektir.

             506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren iş ve işlemleri

             MADDE 4 – (1) 506 sayılı Kanuna tabi işverenlerin mali tatil kapsamına giren beyan, bildirim ve ödemeleri aşağıda açıklanmıştır.

             İşyeri bildirgesi yönünden

             a) 506 sayılı Kanunun 8 inci maddesi gereğince, işyeri bildirgesinin, işverenlerce en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine verilmesi gerekmektedir. Buna göre, işyeri bildirgesinin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi,  mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Örnek 1- (A) işvereni Erzincan ili merkezde kurulu büro işyerinde 6/7/2007 tarihinde  sigortalı çalıştırmaya başlamışsa işyeri bildirgesini en geç 6/7/2007 tarihinde SSK Erzincan Sigorta İl Müdürlüğüne (Devredilen) vermesi gerekmekte ise de, 6/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, işyeri bildirgesi, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007)  sonuna kadar verilebilecek ve bu durumda işyeri bildirgesi yasal süresi içinde verilmiş sayılacağından idari para cezası uygulanmayacaktır.

             Sigortalı işe giriş bildirgesi yönünden

             b) 506 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi gereğince, işverenlerce işyerlerinde çalıştırılacak sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç sigortalı işe başlatılmadan önce, inşaat işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar için işe başlatıldığı gün, ilk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe alınan sigortalılar için ise, en geç bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine verilmesi gerekmektedir. Bu belgenin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Örnek 2- SSK Kırklareli Sigorta İl Müdürlüğünde (Devredilen) 8/6/2005 tarihinde tescil edilmiş fabrika işyerinde, 5/7/2007 tarihinde işe başlatılacak olan B sigortalısına ait sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç 4/7/2007 tarihinde verilmesi gerekmekte ise de, 4/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, işverence bu bildirgenin en geç mali tatilin sona erdiği Temmuz ayının 20 nci gününü takip eden yedinci günün sonuna kadar (27/7/2007 tarihinde) verilmesi halinde,  sigortalı işe giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

             Örnek 3- Karabük ilinde tescilli inşaat işyerinde 10/7/2007 tarihinde işe başlatılacak C sigortalısı için düzenlenecek sigortalı işe giriş bildirgesinin SSK Karabük Sigorta İl Müdürlüğüne (Devredilen) en geç aynı gün (10/7/2007 tarihinde) verilmesi gerekmekle birlikte, bu tarihin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu sigortalıya ait sigortalı işe giriş bildirgesinin, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün sonuna kadar (27/7/2007) verilmesi halinde, bu bildirim yükümlülüğü yasal süresinde yerine getirildiği kabul edilecek ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

             Örnek 4- SSK Karaman Sigorta İl Müdürlüğünde (Devredilen) 19/6/2007 tarihinde 506 sayılı Kanun kapsamına alınan ve bu tarihte iki sigortalı çalıştıran işveren D tarafından, bu iki sigortalıya ait sigortalı işe giriş bildirgelerinin en geç bir ay içerisinde (19/7/2007 tarihine kadar) anılan Müdürlüğe verilmesi gerekmekle birlikte, bu tarihin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgelerinin, en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar verilmesi halinde, bildirim yükümlülüğünün yasal süresinde yerine getirildiği kabul edilecek ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

             Aylık prim ve hizmet belgesi yönünden

             c) 506 sayılı Kanunun 79 uncu maddesi gereğince işverenlerce, çalıştırılan sigortalılara ilişkin ek veya asıl nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin en geç ait olduğu ayı veya dönemi takip eden ayın ya da dönemin sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Söz konusu belgenin yasal olarak verilmesi gereken sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, belgenin verilme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Örnek 5- Kastamonu ilinde faaliyet göstermekte olan kamu kurumu niteliğindeki (E) işvereninin 15/5/2007-14/6/2007 dönemine ait aylık prim ve hizmet belgesini en geç 16/7/2007 tarihine kadar (14/7/2007 tarihi cumartesi gününe rastladığından belge verme süresi 16/7/2007 tarihine uzamıştır) vermesi gerekmekte ise de, 16/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin en geç mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün sonu olan  27/7/2007 tarihine kadar  vermesi halinde, belge yasal sürede verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

             İdari para cezasına itiraz ve ödeme yönünden

             ç) 506 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesi uyarınca işverenlerin tebliğ edilen idari para cezalarını tebliğ tarihinden itibaren onbeş  gün içinde ödemeleri veya aynı süre içinde itiraz etmeleri gerekmektedir. Yine aynı madde uyarınca tahakkuk ettirilen idari para cezalarının itiraz edilmeksizin veya yargı yoluna başvurulmaksızın tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, söz konusu idari para cezası tutarının dörtte üçü tahsil edilmektedir. Buna göre, idari para cezaları ile ilgili ödeme ve itiraza ilişkin onbeş günlük sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süreler mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Örnek 6- Bilanço esasına göre defter tutan (K) işverenine işyeri bildirgesinin süresi içinde verilmemesi nedeniyle hesaplanan 1.687,50 YTL tutarındaki idari para cezası 20/6/2007 tarihinde işverene tebliğ edilmiş ise, bu cezanın en geç 5/7/2007 tarihine kadar  ödenmesi veya itiraz edilmesi gerekmekte ise de, 5/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün (27/7/2007) sonuna kadar işverence, ödenmesi veya cezaya itiraz edilmesi halinde, idari para cezasının yasal süresi içinde ödendiği veya cezaya karşı yasal süresi içinde itiraz edildiği kabul edilecektir.

             Prim ödemesi yönünden

             d) 506 sayılı Kanunun 80 inci maddesi uyarınca işverenler, çalıştırdıkları sigortalılara ilişkin sigortalı ve işveren hissesinden oluşan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve  işsizlik sigortası primi tutarlarını en geç ertesi ayın ya da dönemin sonuna kadar ödemek zorundadırlar. Buna göre söz konusu ödeme yükümlülüğüne ilişkin sürenin son gününün mali tatile rastlaması halinde, ödeme süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Örnek 7- Denizli ilinde faaliyet göstermekte olan kamu kurumu niteliğindeki (K) işvereninin 15/5/2007-14/6/2007 dönemine ait prim tutarlarını, en geç 16/7/2007 tarihine kadar ödemesi gerekmekte ise de, 16/7/2007 tarihinin mali tatile rastlaması nedeniyle, bu döneme ilişkin prim tutarlarının en geç 27/7/2007 tarihine kadar ödenmesi halinde, ödeme yükümlülüğünün yasal süresi içinde yerine getirildiği kabul edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı tahsil edilmeyecektir.

             Resen hesaplanan prim borcuna itiraz yönünden

             e) 16/1/2004 tarihli, 25570 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 38 ve 39 uncu maddeleri uyarınca resen tahakkuk ettirilerek tebliğ edilen prim borcuna karşı işverenlerce tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde itiraz edilebilmektedir.  Buna göre, bir aylık sürenin sonunun mali tatile rastlaması halinde itiraz süresi, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzayacaktır.

             Asgari işçilik uygulamasından kaynaklanan borcun kabulüne dair taahhütname verilmesi yönünden

 

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

(30.06.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM