Dijital hizmet vergisi nedir? Kimler Dijital hizmet vergisinin mükellefidir? Dijital hizmet vergisi oranı nedir? Dijital hizmet vergisinin ödenmemesinin cezası nedir?… vb. sorunların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT:
24.10.2019 tarihi itibariyle "Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" TBMM’ye sunulmuştur. Kanun maddeleri üzerinde Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak görüşmeler esnasında değişiklik yapılabilir.
İlgili Kanun teklifi ile yeni bir vergi türü doğması öngörülmektedir. Bunlardan biride Dijital Hizmet Vergisidir.
Türkiye’de sunulan aşağıdaki sunulan hizmetler;
dijital hizmet vergisine tabidir.
Ayrıca yukarıda sayılan hizmetlerin yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de dijital hizmet vergisine tabidir.
Dijital hizmet vergisinin mükellefi bu hizmetlerin sağlayıcılarıdır.
Mükelleflerin tam mükellef olup olmaması dar mükellefiyete tabi olarak Türkiye’de bulunan işyeri veya daimi temsilcileri ile gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesi mükellefiyete tesir etmez.
Mükellefin Türkiye’de ikametgâhının işyerinin bulunmaması hallerinde vergi alacağının emniyeti amacıyla işleme taraf olanlar ile aracılık edenler verginin ödenmesinden sorumlu olabilir.
Dijital hizmetlerden dolayı Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon € veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar bu vergiden muaftır.
Hesap dönemi içerisinde ilgili hadlerin her ikisinin de aşılması halinde muafiyet biter, vergilendirme dönemini takip eden dördüncü vergilendirme döneminden itibaren mükellefiyet başlar.
İlgili hadlerin arka arkaya iki hesap dönemi boyunca ilgili hadlerden herhangi birinin altında kalanların vergi muafiyeti izleyen hesap döneminde tekrar başlar.
Dijital hizmet vergisinin matrahı verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle bir takvim yılında elde edilen hasılattır.
Hasılatın döviz cinsinden elde edilmesi halinde elde edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuru ile Türk Parasına çevrilir.
Dijital hizmet vergisi matraha oranın uygulanması suretiyle bulunur. Oran ise % 7,5 ’dur. Hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmaz.
Dijital hizmet vergisinde vergi dönemi takvim yılının birer aylık dönemleridir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı hizmet türüne ve mükelleflerin iş hacimlerine göre bu süreyi üçer aylık vergilendirme dönemi tespit etmeye yekli kılınmıştır.
Dijital hizmet vergisi mükellefin beyanı üzerine tarh olunur. Sorumlu sıfatıyla beyannamenin verilmesi durumlarında ise bu kesinti yapmakla sorumlu olanlar tarafından verilir.
Dijital hizmet vergisini ödemekle yükümlü bulunanlar beyannamelerini vergilendirme dönemini takip eden ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine ödemekle yükümlüdürler.
Dijital hizmet vergisi katma değer vergisi mükellefiyeti bulunanlar için bağlı bulundukları, bulunmayanlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek vergi dairesine ödenir.
Dijital hizmet vergisi, mükellef veya vergi sorumlusu olan gerçek veya tüzel kişi adına tarh olunur.
Verginin ödenmesinden müteselsilsen sorumlu olmakla beraber adi ortaklılarda mükelleflerden herhangi biri adına tarhiyat yapılır.
Ödenen dijital hizmet vergisi mükellefler tarafından gelir veya kurumlar vergisine esas safi kazancın tespitinde gider olarak indirebilir.
Dijital hizmet vergisine ilişkin beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmeyen mükelleflere tebligat, elektronik posta veya diğer tüm iletişim araçları ihtarda bulunulur.
İhtarda bulunulan mükellef hakkındaki bu durum Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’ nın internet sitesinde ilan edilir.
İlan tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin sunmuş oldukları hizmetlere erişim yükümlülükler yerine getirilene kadar engellenmesine karar verilebilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen engelleme kararı sonrasında bu karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilir. Engelleme kararlarının gereği bilirimden itibaren 24 saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.