Değerli konut vergisi nedir? Kimler değerli konut vergisi ödemekle yükümlüdür? Vergi oranı kaçtır? Muafiyet sınırı ne kadardır? Konut değeri nasıl belirlenir? ... vb gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT:
24.10.2019 tarihi itibariyle “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" TBMM’ye sunulmuştur. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.
İlgili Kanun teklifi ile yeni bir vergi türü doğması öngörülmektedir. Bunlardan biride lüks konut vergisi olarak da bilinen Değerli Konut Vergisidir.
Türkiye içerisinde bulunan mesken niteliğinde olan taşınmazlar lüks konut vergisi olarak da adlandırılan değerli konut vergisine tabidir.
5.000.000 TL ve üzerinde üzerindeki mesken nitelikli taşınmazlar bu verginin muhatabıdır.
Değerli konut vergisinde mesken nitelikli taşınmazın değeri;
Olarak vergilendirilir.
Konutun değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme neticesinde belirlenir. İlgilerin ulaşabileceği şekilde internet sitesinde ilan edilir, ayrıca ilgiliye tebliğ olunur.
Mükellefler tarafından taşınmaz değerine ilişkin tebliğ tarihinden itibaren 15’inci günün sonuna kadar Müdürlüğe itiraz hakkı bulunmaktadır.
Süresinde yapılan itirazlar 15 gün içerisinde değerlendirilmeye alınır ve sonuçlandırılır. Kesinleşen değer internet sitesinde ilan olunur ve ilgiye tebliğ edilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen bir değer mevcut değil ise bina vergi değeri esas alınarak vergilendirme işlemi yerine getirilir.
Verginin matrahı bina vergi değeri ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değerden yüksek olanıdır.
5.000.000 TL’lik istisna tutarının aşıldığı yılı takip eden yılın Şubat ayının 20’nci günü sonuna kadar beyanname ile beyan edilir.
Vergi Yıllık Olarak Beyan Edilir.
Değerli konut vergisi yıllık olarak tarh ve tahakkuk olunur.
Değerli konut vergisi ilgili yılın ŞUBAT ve AĞUSTOS aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenir.
Değerli konut vergisi mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine ödenir.
Değerli konut vergisini ödemekten muaf olalar aşağıda tek tek açıklanmıştır;
Genel ve özel bütçeli idareleri, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar muafiyet kapsamındadır.
Türkiye’de mesken nitelikli tek taşınmaz sahibi olan kişilerden;
Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ve elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaftır.
Merkezi Türkiye’de bulunmak şartıyla milletlerarası kuruluşların temsilcilikleri ve Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara ait mesken nitelikli taşınmazlar vergiden muaftır.
Fakat bu taşınmazların kiraya verilmesi veya sair suretle kullanılması vergiden muaf olmaya engeldir.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.