Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurula İlişkin Yönetmelik 28 Ağustos 2012 tarihli ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Buna göre, anonim şirket genel kurul toplantılarına elektronik ortamda katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy kullanma ile ilgili hususlar bundan böyle artık elektronik ortamda yapılabilecektir.
Söz konusu yönetmeliğe göre, genel kurul toplantılarına ilişkin Kanun ve esas sözleşme gereği yapılması zorunlu olan çağrılar, genel kurul öncesi hak sahiplerinin incelemesine sunulması zorunlu olan belgeler, ve toplantı gündemine ilişkin belgeler güvenli elektronik imzalı olarak Kanunda öngörüler süreler içinde hak sahiplerinin erişimine hazır bulundurulmaları zorunludur.
Elektronik Genel Kurula hak sahibi yerine onun temsilcisinin katılması durumunda temsilcinin kimlik bilgisinin Elektronik Genel Kurul Sistemine kaydedilmesi zorunludur.
Elektronik genel kurula tüzel kişi hak sahibi katıldığında, tüzel kişi imza yetkilisince şirket namına kendi adlarına üretilen güvenli elektronik imzayla imzalanması gerekir.
Hak sahiplerinin veya temsilcilerinin genel kurula elektronik ortamda katılmaları sahip oldukları güvenli elektronik imza ile Elektronik Genel Kurul Sistemine girmeleriyle gerçekleşir.
Anonim Şirketler tarafından yapılacak genel kurul toplantısı hem fiziki hem elektronik ortamda aynı anda açılır.
Hak sahibi yeva temsilcinin Görüş Bildirimi
Hak sahibi veya temsilci, elektronik ortamda katıldığı genel kurul toplantısında görüşlerini elektronik olarak verir.
Elektronik ortamda düzenlenecek genel kurulda hak sahipleri oylarını Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden online kullanacaklardır. Toplantıda her gündem maddesi ayrı ayrı oylanacaktır.
Elektronik Genel Kurul Toplantısı bittikten sonra hazır bulunanlar listesi ve toplantı tutanağı Bakanlık temsilcisine elektronik belge taşımaya ve saklamaya elverişli bir ortam içerisinde de teslim edilebilir.
Hak sahiplerinin elektronik ortamda genel kurula katılabilmeleri için Elektronik Genel Kurul Sistemine güvenli elektronik imza ile giriş yapmaları gerekmektedir. Toplantı sonucunda Elektronik Genel Kurul Sistemi üzerinden oluşturulan belgeler söz konusu güvenli elektronik imza ile imzalanabilir.
Elektronik Genel Kurul Sisteminde yapılan tüm işlemleri ve kayıtlar en az 10 yıl boyunca saklanmak zorundadır.
Tebliğe göre elektronik Genel Kurul Sistemini şirketler kendileri kurabilecekleri gibi bu hizmeti dışarıdan da alabileceklerdir. Tebliğe göre Elektronik Genel Kurul Sistemini kendisi kuran şirketler ile bu hizmeti dışarıdan satın alan şirketler aynı hükümlere tabidir.
E. ÖĞR. GÖR. KORAY ATEŞ
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.