YAZARLARIMIZ
Serap Kanık
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
smmm.kanik@gmail.com



Yatırım Teşvik Belgesi İle İlgili Genel Bilgiler

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırımcılara sağlanacak devlet desteklerinden faydalanabilmesi için verdiği resmi bir belgedir. Bu belgenin amacı işletmelerini geliştirmek ve büyütmek için yatırım yapmak isteyen yatırımcıların üstlenmiş olduğu maliyetlerin bir kısmının devlet tarafından muaf tutulması veya devletin kendi alacaklarından belirlenmiş oranlar ölçüsünde vazgeçerek yatırım maliyetinin azaltılmasına imkân vermektedir.

Yatırım Teşvik Belgesini Kimler Alabilir?

Yatırım teşvik belgesini alabilmek için asgari yatırım tutarının, yatırım konusunun ve yatırım yapılacak bölgenin mevzuata uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Yatırım teşvik belgesi alabilecek kuruluşlar;

  1. Sermaye şirketleri, gerçek kişiler, adi ortaklıklar, kooperatifler, iş ortakları,
  2. Kamu kurum ve kuruluşları,
  3. Kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları,
  4. Dernek ve vakıflar,
  5. Yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri de Yatırım Teşvik Belgesi alabilir.

Bu kuruluş-işletmelerin önceden kurulmuş veya yeni kuruluyor olmasıyla ilgili bakanlığın herhangi bir süre tanımı bulunmamaktadır. Yatırıma başlamadan önce Teşvik belgesine sahip olunması gerekmektedir. Yapılan harcamaların teşvik belgesi tarihinden sonra faturalandırılmış olması gerekmektedir. Daha önceden yapılmış yatırımlar ve istihdam için faydalanılamaz. Mevcut olan işletmeye ilave yatırım yapılması ve yapılan bu yatırımların teşvik belgesinin alınmasından sonra faturalandırılmış olması gereklidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Alabilmek İçin Gerekli Belgeler

Yatırım teşvik belgesi alabilmek için E-TUYS aracılığıyla Bakanlığa müracaat edilir. E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve aşağıda belirtilen belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gereklidir.

• Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak müracaatlar hariç olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verilmek üzere “SGK E-Borcu Yoktur Yazısının” barkodlu görüntüsü ya da SGK il müdürlüğünden alınan borcu yoktur yazısının aslı,

25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre Bakanlığı veya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılacak yatırım için ÇED Belgesi alınacak,

• Stratejik yatırımlar için ayrıca, yatırım konusu ile ilgili olarak sektörel, mali ve teknik analizlerin yanında üst maddede bağlantısı verilen tebliğin 10 uncu maddesinde belirtilen kriterlerin her birinin yerine getirildiğini tevsik eden bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren fizibilite raporu

• Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe

talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler

Yatırım Teşvik Belgesinin Çeşitleri ve Tutarı

15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır:

1- Genel Teşvik Uygulamaları

2- Bölgesel Teşvik Uygulamaları

3- Öncelikli Yatırımların Teşviki

4- Stratejik Yatırımların Teşviki

Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği, Faiz veya Kar Payı Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve KDV İadesi gibi destek unsurları farklılıklar içermektedir.

Yatırım Teşvik Belgesinin asgari sabit yatırım tutarı, uygulamalara göre aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

 1- Genel Teşvik Sistemi’nde asgari sabit yatırım tutarı,

·  1. ve 2. bölgelerde 3 milyon TL,

·  3., 4., 5. ve 6. bölgelerde 1,5 Milyon TL’dir.

2- Bölgesel Teşvik Uygulamaları için asgari sabit yatırım tutarı 1. ve 2. bölgelerde 1 milyon TL’den, diğer bölgelerde ise 1,5 Milyon TL’den başlamak üzere desteklenen her bir sektör ve her bir il için ayrı ayrı belirlenmiştir.

3- Stratejik Yatırımlar için asgari sabit yatırım tutarı 50 milyon TL’dir.

Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Faydalanılabilinecek Destekler

  1. Kdv Muafiyeti: Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından satın alınacak makine ve teçhizatlar için Kdv ödenmez.
  2. Gümrük Muafiyeti: Yatırımınız kapsamında yurt dışından ithal edilecek tüm makine ve teçhizatlar için gümrükte ödemeniz gereken Gümrük Vergisi ve KDV’den muaf tutulursunuz.
  3. Vergi İndirimi: Gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli ödersiniz.
  4. Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Teşvik belgesi kapsamında sağlanan ilave istihdam edilecek tüm personellerin sigorta primleri Asgari ücret üzerinden hesaplanan işveren hissesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanır. (Sigorta desteğinden yararlanılabilmesi için teşvik belgenizin kapatılması gereklidir. Ödemeyeceğiniz SGK işveren hissesi payı toplam tutarı, gerçekleşen toplam yatırım tutarınızın %35’ini aşamaz.)
  5. Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği: Teşvik belgesi kapsamında sağlanan ilave istihdam edilecek tüm personellerin sigorta primleri Asgari ücret üzerinden hesaplanan işçi hissesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanır.
  6. Faiz veya Kar Payı Desteği: Teşvik belgesi kapsamında Bakanlığın anlaşmalı olduğu tüm bankalardan kullanılabilecek en az bir yıl vadeli yatırım kredileri için sağlanan bir finansman desteğidir. Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar kullanılan krediye ilişkin ödenecek faizin veya kâr payının belli bir kısmının Bakanlıkça karşılanmasıdır.
  7. Yatırım Yeri Tahsisi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde İl Milli Emlak Müdürlüklerine başvurmanız doğrultusunda yatırımınıza uygun bir yer var ise destekten yararlanabilirsiniz.
  8. Katma Değer Vergisi İadesi: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 42) (28.05.2022 t. 31849 s. R.G.) kapsamında bina-İnşaat harcamaları için KDV istisnasından da yararlanılabilir.

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ YARARI

Alınan makine ve teçhizatlar, inşaat giderleri vb. toplam maliyetlerin bölge bazında vergi indirim oranlarına göre Kurumlar-Gelir Vergisinden indirim ve yurt içi yurt dışı makine ve teçhizat alımlarında Kdv ve Gümrük muafiyeti uygulanacaktır.

Yatırım Teşvik Belgesi kapandıktan sonra ilave istihdama yönelik ortalama işçi sayısının üzerine çıkan her işçi için Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği alınabilecektir.

YATIRIMA KATKI ORANI

ÖRNEK: 4.Bölge Afyonkarahisar 5.Bölge Mermer Sektörü

ÖRN: 5.000.000,00 TL YATIRIM

5.000.000,00 TL*0,40(Yatırıma Katkı Oranı)=2.000.000,00 TL

2.000.000,00TL Vergiden indirim yapılabilir.

(100.000,00 tl vergi çıktı diyelim 100.000,00 tl*0,80(indirim oranı) 80.000,00 tl ödemiyoruz, 20.000,00 tl ödenecek. Ödenmeyen rakamlar 2.000.000,00 TL’ye ulaşana kadar vergi dönemlerinde aynı işlem yapılacak)

YATIRIM DÖNEMİNDE ELDE EDİLEN GELİRLERİN %80’İ VERGİDEN MUAF OLACAK(BAŞKA BİR FAALİYET VARSA ONUN GELİRİDE DAHİL)

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPANDIKTAN SONRA SADECE YATIRIM FAALİYETİNE AİT GELİRLERİN %80’İ VERGİDEN MUAF OLACAK

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPANDIKTAN SONRA ORTALAMA İŞÇİ SAYISININ ÜZERİNE ÇIKAN HER İŞÇİ İÇİN İŞVEREN PİRİMİ DESTEĞİ ALINABİLECEK

ÖRN:20 İŞÇİ EKLENDİ ORT.İŞV.PRİM 600 TL 20X600=12.000 TL SGK indirimi alınabilinecek

NOT: NAKİT VE HİBE DESTEĞİ YOKTUR

**YATIRIM TEŞVİK BELGESİ 3 YIL İÇİNDE KAPATILMALI BU SÜRE ZARFINDA TAMAMLANAMAZSA YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİN SÜRESİNİN YARISI KADAR 1,5 YILLIK SÜRE HAKKINIZ VARDIR. EK SÜRE TALEBİNDE BULUNULABİLİR.

YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARINDA BÖLGELER

 

 
   

1. BÖLGE

2. BÖLGE

3. BÖLGE

4. BÖLGE

5. BÖLGE

6. BÖLGE

   

Ankara

Aydın

Adana

Afyonkarahisar

Bayburt

Adıyaman

   

Antalya

Balıkesir

Burdur

Aksaray

Çankırı

Ağrı

   

Bursa

Bilecik

Düzce

Amasya

Erzurum

Ardahan

   

Eskişehir

Bolu

Gaziantep

Artvin

Giresun

Batman

   

İstanbul

Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç)

Karaman

Bartın

Gümüşhane

Bingöl

   

İzmir

Denizli

Kırıkkale

Çorum

Kahramanmaraş

Bitlis

   

Kocaeli

Edirne

Kütahya

Elazığ

Kilis

Diyarbakır

   

Muğla

Isparta

Mersin

Erzincan

Niğde

Hakkari

   

Tekirdağ 

Karabük

Samsun

Hatay

Ordu

Iğdır

   

 

Kayseri

Trabzon

Kastamonu

Osmaniye

Kars

   

 

Kırklareli

Rize

Kırşehir

Sinop

Mardin

   

 

Konya

Uşak

Malatya

Tokat

Muş

   

 

Manisa

Zonguldak

Nevşehir

Tunceli

Siirt

   

 

Sakarya

 

Sivas

Yozgat

Şanlıurfa

   

 

Yalova

 

 

 

Şırnak

 

 

 

 

 

 

 

Van

 

 

 

 

 

 

 

Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri

   

Kaynak: https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

                 

BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARINDA SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI

DESTEK UNSURLARI

BÖLGELER

1.

2.

3.

4.

5.

6.

KDV İstisnası

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

Gümrük Vergisi Muafiyeti

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

Vergi İndirimi

Yatırıma Katkı Oranı (%)

OSB ve EB Dışı

15

20

25

30

40

50

OSB ve EB İçi

20

25

30

40

50

55

Sigorta Primi
İşveren Hissesi
Desteği

Destek Süresi

OSB ve EB Dış

2 yıl

3 yıl

5 yıl

6 yıl

7 yıl

10 yıl

OSB ve EB İçi

3 yıl

5 yıl

6 yıl

7 yıl

10 yıl

12 yıl

Yatırım Yeri Tahsisi

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

VAR

Faiz veya Kar
Payı Desteği

İç Kredi

YOK

YOK

3 Puan

4 Puan

5 Puan

7 Puan

Döviz / Dövize Endeksli Kredi

1 Puan

1 Puan

2 Puan

2 Puan

Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği

YOK

YOK

YOK

YOK

YOK

10 yıl

                 

Kaynak: https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemler

05.12.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM