YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



İnstagram ve Youtube Canlı Yayın Geliri Elde Edenler İçin Önemli Bilgiler

Değerli okurlar, bu hafta sayıları her geçen gün artan sosyal medya içerik üreticilerinin bu mecralarda elde ettikleri kazançları hem gelir vergisi hem de KDV açısından ele alıp değerlendireceğiz.

GELİR VERGİSİ AÇISINDAN MÜKERRER 20/B MADDESİ İHDAS EDİLMİŞTİR.

Sosyal medya içerik üreticilerinin bu mecralarda elde ettikleri kazançların vergilendirilmesi 193 sayılı GVK Mükerrer 20/B maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

"İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

BELLİ BİR TUTARI AŞANLAR İSTİSNADAN YARARLANAMAZLAR

Sosyal medya üzerinden elde edilen gelirin belli bir tutarı aşması halinde istisnadan yararlanılması mümkün değildir. Bu gelirin sınırı ise  Gelir Vergisi Kanunu 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutardır. Bu tutar 2024 yılı için 3.000.000 TL’dir.  Bu tutarı aşanlar gelirlerinin tamamını beyan edeceklerdir.

SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLERİNİN DEFTER TUTMASINA GEREK YOKTUR

213 sayılı Kanunun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığa verdiği yetkiye istinaden, münhasıran 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesinde istisna edilen türdeki faaliyetlerde bulunan mükelleflerden istisnadan faydalananların yıl içindeki kazançları toplamının 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin dördüncü gelir diliminde yer alan (2024 yılı için 3.000.000 TL) tutarı aşıp aşmadığına bakılmaksızın, defter tasdik ettirme, defter tutma (defter-beyan sistemine kaydolma/elektronik defter tutma) ve belge düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

USUL ŞARTLARININ YERİNE GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Yukarıda yer alan istisna hükümlerinden yararlanmak için usul şartlarının muhakkak yerine getirilmesi gerekmektedir. Çoğumuz biliriz ki usul esastan önce gelir.

Söz konusu usul ise 318 nolu GVGT’de düzenlenmiştir. Buna göre;

(4) Bu kapsamda, istisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak istisna kapsamındaki faaliyetine ilişkin olarak ilgili vergi dairelerinden Ek-1'de yer alan "  193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi"ni (İstisna Belgesi) almaları gerekmektedir. Başvuruda bulunanların istisna kapsamına giren faaliyetleriyle ilgili olarak;

a) Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunması halinde, vergi dairelerince mükelleflerin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, vergi dairelerine kayıtlı bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespitini veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecektir.

b) Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunmaması halinde ise istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgeleri alınabilecektir.

Yukarı yer alan şartlar yerine getirildiği takdirde reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi gelirler de söz konusu istisna kapsamında dikkate alınabilecektir.

Ancak, yukarıda yer alan usul şartları yerine getirilmediği takdirde istisnadan yararlanmak mümkün bulunmamaktadır.

KDV AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

Sosyal medya üreticileri söz konusu hizmet nedeniyle elde etmiş oldukları bu gelirler için kdv hesaplayıp beyan edecekler midir?

Bunun da cevabı aslında usul şartlarının yerine getirilmesinde yatıyor. Yukarıda yer verdiğimiz usul şartlarının yerine getirilmesi halinde vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.

Ancak yukarıdaki şartlar yerine getirilmediği takdirde kazancın yurt içine isabet eden kısmı üzerinden KDV hesaplanacağı da tabiidir. Kazancın yurt içine ve yurt dışına isabet eden kısmı ise örneğin youtube  mecrasında özel bir rapor ile rahatlıkla tespit edilebilmektedir.

23.07.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM