YAZARLARIMIZ
Halil İbrahim İlhan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
halililhan.tr@gmail.com



Maaşın Geç yada Hiç Ödenmemesi Durumunda Çalışanın Hakları

Maaş, işçinin tek geçim kaynağıdır. Maaşın gecikmesi ya da ödenmemesi, işçiyi çok zor bir duruma sokacaktır. Maaşın geç ödenmesi, iş sözleşmesinde belirlenen maaş ödeme günü ya da böyle bir gün belirlenmemiş olsa bile rutin ödeme günü gelmiş olmasına rağmen maaşın ödenmemesidir. Bu makalede, maaşın geç ya da hiç ödenmemesi durumunda işçinin neler yapabileceğine bir göz atalım.

4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre İşçinin Hakları

4857 sayılı İş Kanuna tabi çalışanlar Madde 24’de belirtilen durumlarda haklı neden ile derhal fesih hakkına sahiptirler. Madde 24 (II) - e alt bendinde, “işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse” ibaresi bulunmaktadır. Bu durumda işçinin alacağının ödenmemesi, işçi tarafından haklı neden ile fesih hakkı doğurmaktadır.

Yargıtay Kararları ve Uygulamalar

Maaşın geç ödenmesi, iş sözleşmesinde belirlenen maaş ödeme günü yada böyle bir gün belirlenmemiş olsa bile rutin ödeme günü gelmiş olmasına rağmen maaşın ödenmemesidir. Gecikmenin süresi konusunda kanunda net bir hüküm bulunmamakla birlikte, Yargıtay kararları bu konuda rehber niteliğindedir.

9. Hukuk Dairesi Kararı (2017)

9.Hukuk Dairesi'nin 2017 yılında verdiği bir kararda, işçinin ücretinin sadece 1-2 gün gecikmeli olarak yatırılması durumunda bile haklı neden ile feshin geçerli olup kıdem tazminatına hak kazanılacağı belirtilmiştir. (Esas: 2015/15816 Karar: 2017/17656)

7. Hukuk Dairesi Kararı (2015)

7.Hukuk Dairesinin 2015 yılında verdiği bir kararda ise, iş sözleşmesinde maaş ödeme süresi takip eden ayın ilk haftası olarak belirtilmesine rağmen işçinin maaşı takip eden aylar boyunca ilk hafta içinde ödenmemiş ve bu sürenin geçmesinin ardından ödenmiştir. Yargıtay, işçinin bu nedenle haklı feshini geçerli bulmuştur. (Esas: 2015/4698 Karar: 2015/8711)

Mücbir Sebep ve Maaş Gecikmesi

Mücbir sebep nedeniyle işçinin ücretinin ödenmesi gecikebilir. Mücbir sebep olarak deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik gibi nedenler gösterilebilir. Buna karşılık işletmenin içinde bulunduğu mali sıkıntı mücbir sebep hali olarak kabul edilmemektedir.

Süreç

Maaşın geç ödenmesi yada hiç ödenmemesi durumunda basitçe uygulanabilecek adımlar şunlardır:

  • Belgelerin Toplanması: İşçi, maaşın geç ödendiğine dair belgeleri toplamalıdır (maaş bordrosu, banka dekontları vb.).
  • İşverene Bildirim: İşçi, maaşın geç ödenmesi durumunda işverene yazılı olarak bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirimin işveren tarafından teslim alındığının ispatlanması çok önemlidir. Bu yüzden mutlaka iadeli taahhütlü posta veya noter kanalı ile işlem yapılmalıdır.
  • Yasal Yollar: Maaşın ödenmemesi durumunda işçi öncelikle Arabulucu’ya başvurmalı. Süreç bu noktada çözülmez ise dava yoluna gitmelidir.

Yasal yola başvurulması kararı alınırsa mutlaka bir avukattan destek alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Sonuç

Maaşın geç ödenmesi ya da hiç ödenmemesi, işçiyi zor durumda bırakabilir ve işçi açısından haklı fesih sebebi doğurabilir. İş Kanunu ve Yargıtay kararları, işçinin bu durumdaki haklarını korumaktadır. Mücbir sebepler dışında işverenin maaş ödemelerini geciktirmemesi gerekmektedir. İşçilerin, bu süreçte doğru bilgilere sahip olmaları ve gerekli adımları atmaları, gerektiği taktirde bir avukattan profesyonel destek almaları, olası hukuki sorunların önüne geçecektir.

Faydalanılan Kaynaklar

  • İş Davaları Rehberi Kitabı - Mustafa Baysal / Fuat Birkan
  • Gelir Vergisi Kanunu

19.07.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM