YAZARLARIMIZ
Ersan Karaca
Yeminli Mali Müşavir
ymmersankaraca@gmail.com



Serbest Bölge Vergi Mevzuatı ve 01.01.2025 Tarihinden İtibaren Elde Edilen Kazançlara Uygulanmak Üzere 2025 Hesap Döneminden İtibaren Yurtiçine Yaptıkları Satışlardan Elde Edilen Kazançlara Tanınan İstisnanın Kaldırılması

Serbest Bölge Gelir / Kurumlar Vergisi – Değişiklik Teklifi

  • 3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Geçici 3. Maddesine Göre Serbest Bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış Gelir / Kurumlar Vergisi mükelleflerin faaliyet ruhsatlarında belirtilen süre ile sınırlı olmak üzere Gelir Veya Kurumlar vergisinden müstesnadır. ( İLK FAALİYET RUHSATI GEÇMİŞ OLMASI MUHTEMELDİR.)
  • Avrupa Birliğine Tam Üyeliğin Gerçekleştiği Tarihi İçeren Yılın Vergilendirme Döneminin Sonuna Kadar Serbest Bölgelerde Üretim Faaliyetinde Bulunan Mükelleflerin Bu Bölgelerde İmal Ettikleri Ürünlerin YURT DIŞINA Satışından Elde Ettikleri Kazançları Gelir Veya Kurumlar Vergisinden Müstesnadır. BURADAKİ SATIŞ İSTİSNASI YURT DIŞI ŞEKLİNDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.  YURT İÇİNE SATIŞLARDA 01.01.2025 TARİHİNDEN İTİBAREN İSTİSNA UYGULANMAZ.
  • Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az %85’ini yurt dışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. İHRAÇ GELİRİNİ İHTİVA ETTİĞİNDEN BUNA YÖNELİK BİR ÖNERİ BULUNMAMAKTADIR.
  • Bu Bölgelerde Gerçekleştirilen Faaliyetlerle İlgili Olarak Yapılan İşlemler Ve Düzenlenen Kâğıtlar Damga Vergisi Ve Harçlardan Müstesnadır. BUNA YÖNELİK BİR ÖNERİ BULUNMAMAKTADIR.
  • YURTİÇİ ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ: Plan Ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikle Serbest Bölge Kazanç İstisnası da eklenmiş ve Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi hesabında dikkate alınmamıştır.

Serbest Bölge KDV – ÖNERİ BULUNMAMAKTADIR.

  • Serbest Bölgedeki Alıcıya Gönderilen Ve Serbest Bölgeye Vasıl Olan Mallar İhracat Kapsamında KDV’den Tam İstisnadır.
  • Serbest Bölgelerdeki Müşteriler İçin Yapılan ve  Serbest Bölgelerde Faydalanılan Fason Hizmetler KDV’den Tam İstisnadır.
  • Serbest Bölge Hükümlerinin Uygulandığı Mallar İthalat İstisnası Kapsamında KDV’den Kısmi İstisnadır. Özel Tüketim Vergisinden De İstisnadır.
  • Serbest Bölgelerde Verilen Hizmetler İle Serbest Bölgelere Veya Bu Bölgelerden Yapılan İhraç Amaçlı Yük Taşıma İşleri KDV’den Kısmi İstisnadır. Hizmet ifa edenin serbest bölgede faaliyette bulunma ruhsatının olup olmaması bu istisnanın uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.
  • Bu Durumda Serbest Bölge Mükelleflerine Türkiye’de Verilen Ve Fason Hizmet Niteliği Taşımayan Hizmetler KDV’ye Tabidir. Yurt İçinden Serbest Bölgeye Verilen Telekomünikasyon Hizmetleri KDV'ye Tabidir. Türkiye'de Faaliyette Bulunan Mükellefin, Rapor, Görüş, Yazı, Onay Hazırlanması Amacıyla Serbest Bölgeye Gidip İnceleme, Kontrol, Denetleme V.B. Yapması Söz Konusu Hizmetle İlgili Ön Hazırlık Ve Veri Toplama Mahiyetindedir. Bu Hizmet, Serbest Bölgede İfa Edilen Bir Hizmet Olmadığından Genel Hükümler Çerçevesinde KDV'ye Tabi Olacaktır.
  • Serbest Bölgede Faaliyet Gösteren Ve Gerçek Usulde KDV Mükellefiyeti Bulunmayan Firmaya Fiilen Verilen Servis Taşımacılığı Hizmeti, Alıcı KDV Tevkifatı Yapmakla Sorumlu Tutulanlar Arasında Yer Almadığından Tevkifata Tabi Tutulmayacaktır. Ancak, Söz Konusu Servis Taşımacılığı Hizmetini Organizatör Olarak Alan Aracı Firmanın, Alt Firmalardan Bu Hizmeti Alarak İfa Etmesi Durumunda, Alt Firmalardan Alınan Söz Konusu Hizmetler Nedeniyle Tevkifat Uygulanacağı Tabiidir.

Serbest Bölge ÖTV - – ÖNERİ BULUNMAMAKTADIR.

  • 7491 Sayılı Kanunla Özel Tüketim Vergisi Açısından Serbest Bölgeye Yapılan Teslimler İhracat Olarak Değerlendirilmemiş Ve İhracat İstisnası Kapsamından Çıkartılmıştır. Buna Göre, 28.12.2023 Tarihinden İtibaren Serbest Bölgeye Yapılan Teslimlerin ÖTV Kanunun 5. Maddesine Göre İhracat İstisnası Kapsamında Olmadığı Hüküm Altına Alınmıştır.

Serbest Bölgeye 32 Sayılı Kararname

  • Gümrük beyannamesine tabi tutulan ihrakiye satış ve teslimi dâhil 27.10.1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimine ilişkin akdedilen menkul satış sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden yerine getirilebilir.

Serbest Bölgeye Düzenlenecek İhracat Faturası

  •  Serbest Bölgedeki Alıcıya Düzenlenen Fatura
  •  Gümrük Çıkış Beyannamesi Ekinde Düzenlenen Bir Fatura İse İhracat E-Faturası Olarak Düzenlenmelidir.
  •  Serbest Bölge İşlem Formu Vb. Başka Bir Belge Ekine Alındığı Durumlarda Alıcı Da E-Fatura Mükellefi İse İhracat E-Faturası Şeklinde Değil, Eskisi Gibi E-Fatura Olarak Düzenlenmelidir.
  •  Alıcı E-Faturaya Kayıtlı Değilse Ve Gönderici E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenmelidir.

 Serbest Bölge Form BA BS

  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında elektronik belge olarak düzenlen e fatura, ihracat faturası Form Ba ve Form Bs bildirimlerinde beyan edilmez.

23.07.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM