Soru: Google, Facebook-Twitter Ve Benzeri Firmalardan Alınan Hizmetlerin Kdv Boyutu
Cevap: KDV Kanunu’nun 8’inci maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işi yapanların verginin mükellefi olduğu belirtildikten sonra 9/1’inci madde-sinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgahının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergi-ye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.
Konu ile ilgili tebliğlere göz attığımızda ise Mülga 15 seri no’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin (c) bölümünde ;
“Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesine göre işlemler Türkiye’de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı Kanunun 6/b maddesi-ne göre, Türkiye’de yapılan, değerlendirilen veya faydalanılan hizmetler Türkiye’de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte, firmanın Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi, sözü edilen Kanunun 9’uncu maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” Denildiğini görmekteyiz.
Buna göre, yurt dışındaki Google firmasının verdiği reklam hizmetinden yurt içinde (Türkiye’de) yararlanıldığından, ödenecek hizmet bedeli KDV’ne tabi olup, bu tutar üzerinden hesaplanan katma değer vergisi sorumlu sıfatıyla 2 no’lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi ve aynı döneme ilişkin 1 no’lu KDV beyannamesinde genel hükümlere göre indirim konusu yapılması gerekmektedir.
Genel uygulama esasları bu olmakla beraber şirketlerin hem 1 nolu KDV beyannamesinde indirimini yaptıkları vergiyi 2 nolu KDV beyannamesinde ödemelerinin hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Bir çok şirket hem indirim konusu yapıp hem de ödeyeceksem hiç vergi hesaplanmasına gerek yok diyerek işlemlerini KDV hesaplamadan yapmaktadırlar. Oysa bir inceleme esnasında vergi inceleme elemanlarının duruma son derece sert yaklaşıp 1 nolu beyannamede indirmemiş olmanız bizi ilgilendirmez diyerek ödenmeyen 2 nolu beyanname üzerinde resen tarhiyat yaptıklarına rastlanılmaktadır.
Uygulama: Google firmasının tarafımıza 1.000 Dolar fatura kestiğini (reklam bedeli açıklamalı) ve bunu elektronik ortamda gönderdiğini kabul edelim,
1 Dolar = 1,5 TL olsun
1.000 x 1,5 = 1.500 TL
--------------------------------------------------/--------------------------------------------------
760 PAZ.SAT.DAĞ.GİD. 1.500
191 İNDİRİLECEK KDV 270
102 BANKALAR 1.500
360 ÖDE. VER. VE FON. 270
-2 nolu KDV beyannamesi
ile beyan edilecek
Google firmasına ait reklam faturası kaydı
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Dövizli kesilen bu faturanın hangi kurdan kayıtlara alınacağına gelince:
Yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak göstermeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelerin düzenlendiği günde Merkez Bankasınca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek kayıtlarında göstereceklerdir.
Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
(25.12.2014)
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.