Doğum Yardımı 2023; doğum yardımı özellikle çalışan anneleri yakından ilgilendiren Torba Yasa kapsamında onaylanmış ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Uzun yıllardır sürdürülen çalışmalar neticesinde uygulamaya konulmuş olan doğum parası milyonlarca aileyi yakından ilgilendirmekte olup, çalışan annelerin daha fazla çocuk yapmalarını teşvik edici yönde düzenlenmiştir.
1. Çocuk İçin | 300,00 TL |
2. Çocuk İçin | 400,00 TL |
3. Çocuk İçin | 600,00 TL |
Tutarlar doğan her çocuk için bir defaya mahsus olmak üzere ödeme yapılacaktır. Doğum Yardımı kapsamında yapılan ödeme haczedilemez, üzerinden hiçbir vergi ve kesinti yapılmaksızın ödenir.
Doğum Yardımından yararlanılabilmesi için annenin ya da babanın T.C. vatandaşı olması, doğumun 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olması ve bebeğin canlı doğması şartları aranmaktadır.
Doğum Yardımı başvuru işlemleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan Doğum Yardımı Sistemi (DYS) üzerinden elektronik olarak gerçekleştirilmektedir. Sağ olan çocuğun KPS’ ye kayıt işlemi tamamlandıktan sonra başvuru yerlerine ebeveynin şahsen ya da iadeli taahhütlü olarak başvuru yapması gerekmektedir. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında Konsolosluklar aracılığıyla yapılacak olup, DYS sistemine giriş işlemini Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Personel tarafından yapılacaktır.
Doğum Yardımından yararlanılarak ödeme yapılmasının uygun görülmesi halinde, Kimlik Paylaşım Sistemi verileri ile başvuru yapan vatandaşın beyanları esas alınacaktır.
Doğum yardımından yararlanılabilmesi için 15.05.2017 tarihinden sonra gerçekleştirilen doğumlar esas alınırken, ne kadar ödeme yapılacağının belirlenmesinde bu tarihten önce yapılan doğumlarda dikkate alınacaktır. Evlat edinilen çocuklar için herhangi bir Doğum Yardımında bulunulmazken, ödeme yapılırken evlat edinilen çocuklar sayı olarak dikkate alınacaktır.
Doğum Yardımı ile ilgili başvurular sağ olması halinde anne tarafından ya da anne adına baba tarafından da yapılabilecektir. Annenin ölmesi ya da T.C. vatandaşı olmaması durumunda başvuru, baba ya da çocuğun Kanuni Temsilcisi tarafından yapılabilecektir.
Başvuran kişinin Kamu Kurumunda çalışması halinde başvurular çalıştığı ilgili Kuruma yapılacak olup kesinlikle Doğum Yardımı Sistemi üzerinden başvuru yapmamaları gerekmektedir.
Doğum yardımının ödenme esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, altı ay içinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın görüşleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecektir.
Doğum Yardımı Yönetmeliği ile ilgili düzenleme 03.06.2011 tarih ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4.maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde yapılmıştır.
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.